OMAT KOIRAT


Aloitin koiraharrastuksen cockerspanieli NorthWorth or Nothing "Nekun" (s.12.8.1995) kanssa vuonna 1996. Nekun kanssa saavutettiin joitain piirimestaruus mitaleita Varsinais-Suomessa sekä medien joukkue Suomenmestaruus vuonna 2003. Nekun kanssa suurimpia haasteita oli saada koira motivoitua radalle ja puristaa viimeisimmätkin mahdolliset sekunnin sadasosat omaksi eduksi.Toinen kisakoirani oli australiankelpie FI AVA IP2 VPG1 JK1 BH Placo Cabriel "Milo" (s.6.5.2003). Milo oli Suomen agilityvalio ja saavutti mm. Agilityn Open SM-kisojen 6. sijan vuonna 2010. Milo oli minulle korvaamaton oppi agilityssa. Se oli kaikkea muuta kuin helppo koira ja alkutaipaleella tehtiin paljon virheitä, joita myöhemmin korjailtiin. Milon harrastusuraa varjostivat ja hidastivat myös useat loukkaantumiset mm. varvasmurtumat. Milon kanssa saavutettiin tokon VOI-luokassa 2-tulos. PK-puolella se saavutti rotunsa ainoana edustajana Suomessa ja kenties koko maailmassa suojelusta koulutustunnukset VPG1 ja IP2. Milolla oli myös koulutustunnus JK1 metsäjäljeltä.Kolmas kisakoirani oli lk hollanninpaimenkoira BH Nambygo Lucky Luke "Masa"(s.11.4.2006). Masa nousi 3-luokkaan 11 startin jälkeen ja osallistui 3½ vuotiaana agilityn SM-kisoihin vuonna 2009 ollen kärkikahinoissa finaaliradalle asti. MM-karsintoihin Masa ei koskaan ehtinyt osallistua sillä se menehtyi sairauteen SM-kisoista 8 viikon päästä. Vuonna 2008 Masan kanssa voitin Varsinais-Suomen maksien yksilöpiirinmestaruuden.

Masa oli tavallaan lainakoira minulle, sillä se oli varsinaisesti mieheni koira. Itse harrastin Masan kanssa vain agilitya. Masasta ei siis alkujaan pitänyt tulla lainkaan agilitykoira ja agilityn kouluttaminenkin aloitettiin vasta hieman päälle vuoden ikäisenä. Pikku hiljaa sen lahjakkuuden lajiin paljastuessa, muuttui agility sen päälajiksi. Masa oli agilityssa miellyttämisenhalustaan ja työmoottoristaan johtuen helppo vietävä. Agilityn harrastaminen sen kanssa oli mielettömän kivaa.

Kuva Juha LehtikangasNeljäs kouluttamani agilitykoira on australiankelpie FI AVA FI AVA-H BH Kelmi Mahtava Mäihä "Taku" (s.23.4.2008). Taku nousi 3-luokkaan kuukaudessa 10 kisastartin jälkeen ja on agilityssa kaksoisvalio. Lisäksi Taku kuului kauden 2010-2011 B-maajoukkueeseen sekä kausien 2011-2012 ja 2012-2013 Suomen agilityliiton TopTeamiin.

Arvokisoissa Takun kanssa saavutettiin vuonna 2013 joukkue Suomenmestaruus hopeaa ja samana vuonna yksilöiden SM6. Vuonna 2012 ja 2011 joukkue Suomenmestaruus pronssia sekä joukkue piirimestaruus hopeaa 2011 ja kultaa 2015. Takun kanssa lähdettiin SM-kisoissa joka vuosi joukkueen ankkurina "nollapakon" edessä radalle ja näin meillä oli kunnia kolmesti sinetöidä joukkueen SM-mitali!

Takun otin vartavasten itselleni "agilitykoiraksi". Sen kanssa alusta alkaen treenattiin agilitya tavoitteellisesti, pyrkien parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Taku on luonteeltaan ohjaajaherkkä ja miellyttämisenhaluinen, jonka myötä suurin haaste agilityssa oli saada tekemiseen lisää röyhkeyttä ja potkua. Viretreenien jälkeen onnistuttiin saamaan radalle huomattavasti enemmän asennetta ja se heijastui suoraan rata-aikoihin. Takusta myös selvästi näki miten se nautti agilityn tekemisestä! Agilityn lisäksi Taku kisasi ajoittain tokossa. Sillä on tokossa kilpailuoikeus VOI-luokkaan. Myös BH-koe on suoritettu.

Taku muutti uuteen kotiin alkuvuonna 2016 lapsiperheen arjen käydessä sille liian raskaaksi, joten meidän yhteinen taival päättyi harmillisesti ihan liian aikaisin.Olen myös kouluttanut agilityyn belgianpaimenkoira malinois IP3 FH1 BH Suhteellisen Karu "Rotan" (s.14.11.2009). Rotta harrastelee kisaamista harvakseltaan. Tammikuussa 2016 jatkoin treeniviimeistelyjä siitä mihin joskus monta vuotta sitten jäätiin ja 3-luokkaan noustiin helmikuussa 2016. Ennen näitä muutamaa kisaa Rotalla oli vasta 2xLUVA 1-luokasta vuosilta 2011 ja 2012.

Rotta on mieheni koira ja päälajina tulee olemaan suojelu, mutta olen kouluttanut sen agilityssa kisavalmiiksi. Rotan tavoite agilityssa on lähinnä lihaskunnon treenaaminen, mutta sen kanssa käydään ajoittain myös kisailemassa ja treenaamassa.Australiankelpie FI AVA FI AVA-H EST AG CH Maiskis Milou "Noah" (s.25.12.2010). Noahin kanssa on harrastettu pääsääntöisesti agilitya johtuen ohjaajan ajan puutteesta, mutta olemme myös treenanneet jäljestystä ja tottista. Haaveena joskus löytää taas aikaa PK-puolen kisoihinkin.

Noah on Milon pentu. Se on pieni, elastinen ja tekemisessään hyvin intensiivinen. Agilityssa mennään lujaa ja asenteella. Noah omaa valtavan potentiaalin agilitya ajatellen, mutta tietynlainen herkkyys ja pehmeys on hidastanut kehitystä kuin myös ohjaajan kaksi äitiystaukoa.

Arvokisoissa tähän mennessä ollaan saavutettu vuonna 2013 avo-SM4, vuonna 2015 joukkue-piirinmestaruus kultaa, sekä vuonna 2017 saatiin kokea hienoja hetkiä mm. halli-SM 8., yksilö SM 9. ja maksien joukkue-Suomenmestaruus 2017! Vuosi 2018 korkattiin maksien joukkue HALLI SM -mestaruudella! Vuonna 2019 voitettiin pikkumaxien yksilö piirinmestaruus, joukkue piirimestaruus hopeaa, sekä oltiin kesällä taas mukana voittamassa joukkue SM-pronssia! Syksyllä 2019 Noahista tuli myös Viron agilityvalio!
Noah jäi eläkkeelle agilitysta 9-vuotiaana syksyllä 2019.Tämän hetkinen kisakaveri on espanjanvesikoira FI AVA FI AVA-H Caraydan Tromba " Caja" (s.7.6.2016). Cajan kanssa olen päässyt tutustumaan täysin uudenlaiseen agilityyn juoksukontaktien ja suullisten ohjauskäskyjen myötä. Näiden myötä agility ja etenkin koirankoulutus agilityssa on avautunut minulle täysin uudella tavalla, eikä vanhaan ole paluuta.

Caja aloitti kisaamisen heinäkuussa 2018 ja nousi 3-luokkaan marraskuussa 2018. Tammikuussa 2019 Caja loukkaantui tiputtuaan Alta maahan ja kisaamisen makuun päästiin taas kesällä 2019. Erinäisten sattumusten ja sairaslomien vuoksi Cajan kanssa ei juurikaan olla päästy kisaamisen rytmiin vielä 2020 kesälläkään, joten mielenkiinnolla odotan minne asti Cajan kanssa vielä päästään kunhan saadaan rutiinia alle. Cajasta on kyllä kasvanut minulle aivan huikean hieno sielunkumppani radoille ja sen kanssa agility on ihan parasta!Uusin tulokas on bordercollie tyttö Something Like Perfect Suki "Suki" (s.16.4.2020). Suki on siis minun ensimmäinen bordercollie ja näin ollen taas yksi uusi rotu minulle. Suki vaikuttaa oikeinkin pätevältä agilitykoiran alulta ja aika näyttää mitä kaikkea kivaa saadaan Sukin kanssa aikaiseksi! On myös mielenkiintoista vihdoin tutustua tarkemmin tähän agilityn valtarodun edustajaan.