AJATUKSIA AGILITYSTA


Agility on valtavasti kehittynyt näiden harrastusvuosieni aikana ja kehityksessä mukana pysyminen vaatii jatkuvaa omien taitojen kehittämistä ja päivittämistä . Itse en ole koskaan seurannut orjallisesti agilityssa mitään vallassa olevia ohjausmetodeja tai muita vastaavia muoti-ilmiöitä, vaan käytössäni ovat aina olleet ne tavat, joista itse koen hyötyväni parhaiten ja jotka sopivat juuri minulle ja minun koiralleni. Samaa pyrin myös kouluttajana ylläpitämään eli löytämään omille koulutettavilleni juuri heille sopiva agility!

Uusimmat tuulet ovat tulleet Euroopasta hyökyaallon lailla Suomeen jo useampi vuosi sitten. Aallon mukana korostuu nimenomaan koirankouluttaminen ja koiran taitojen kehittäminen unohtamatta kuitenkaan ohjaajan oikeanlaista liikettä. Muualla Euroopassa on jo jonkin aikaa korostettu suullisten käskyjen käyttöä yhdessä ohjaajan liikkeen kanssa. Tämä suullisten käskyjen hyödyntäminen Suomessa on ollut aikaisemmin varsin vähäistä, mutta nyt onneksi nekin ovat löytämässä tietään Suomen agilityyn! Lisäksi juoksukontaktit yleistyvät jatkuvasti niin meillä kuin muuallakin maailmassa. Itsekin nuorimman koirani kanssa olen panostanut nyt koulutuksessa paljon suullisten käskyjen hyödyntämiseen ohjauksessa, eikä paluuta varmasti ole! Juoksukontaktit myös kuuluvat oleellisesti näihin uusiin tuuliin, jotka ovat vieneet myös minut mukanaan!

Suullisten käskyjen suo on myös loputon ja tässäkin asiassa uskon, että jokaisen on itse löydettävä ne itselleen tarpeelliset ja olennaiset käskyt ohjauksen tueksi. Kaikkia mahdollisia ei tarvitse kaikkien opettaa koska monesti agilityyn käytettävä oma aika on myös rajallista, jolloin on järkevää suunnitella oma agility sellaiseksi kuin omat resurssit ja mielenkiinto riittävät eli harrastaa juurikin sitä oman näköistä agilitya :)ita tekstisi tähän...